Ojdip

Teater klasikov: Ojdip, kralj

Teater klasikov Gimnazije Poljane se osredotoča na uprizarjanje antičnih dramskih besedil. Tako je v zadnjih letih pod veščo režijsko taktirko Miha Poharja in Nataše Homar uprizoril Sofoklovi tragediji Kralj Ojdip in Antigona, Evripidovo Medejo, Plavtova Dvojčka, pa broadwayski muzikal En komad po PlavtuKralja Ojdipa so na oder postavili že pred leti, pravzaprav gre za njihovo prvo predstavo. Letos so se odločili, da se k delu vrnejo ponovno. Ne zato ker s prvo uprizoritvijo ne bi bili zadovoljni, pač pa zato, ker besedilo nudi mnoge interpretacije. Tokratni Ojdip bo drugačen, kot smo ga vajeni (čeprav v celoti sledi Sofoklovemu tekstu v prevodu Kajetana Gantarja). Že kraj dogajanja je s trga pred palačo prestavljen v bar iz tridesetih let preteklega stoletja. Nekje v ozadju se sliši jazz.

Ojdip in obrnjen pogled

Spremembe so vidne tudi v gledaliških osebah. Vsi nastopajoči so večino časa na odru. Vloga vidca Tejrezija je razdeljena med dva igralca. Vedno prisotni zbor je preoblikovan v par natakaric, ki se v luči strašnih razkritij zatekata k ponavljajočim se molitvam. Konec je dopolnjen s segmenti drame Ojdip na Kolonu, ki se ukvarja z usodo in krivdo padlega kralja po umiku iz Teb. Na kralja, ki je pravzaprav človek kot tak, ponuja drugačen, »obrnjen« pogled. Zato so predstavo imenovali »obrnjeno«: Ojdip, kralj. Gre torej za eksperimentalni pristop, ki obrača hrbet tradicionalnemu prikazu. V končnem razpletu režija išče navdih v seriji Twin Peaks in imidžu filma La Jetée. S tem so si ustvarjalci otežili mnoge vaje, vendar bo končni izdelek nedvomno našel svoje občinstvo.

Predstava Teatra klasikov Gimnazije Poljane Ojdip, kralj bo v ponedeljek, 9. aprila, ob 20.00 v Kosovelovi dvorani na festivalu Transgeneracij. Režija Miha Pohar in Nataša Homar. Igrajo Bojan Cvjetićanin – Kralj Ojdip | Mila Peršin – Jokasta | Maks Mihajlović – Kreont | Benjamin Kovač Keber – Tejrezias in sel | Vesna Markič – Tejrezias in pastirica | Teja Popović – Natakarica in zbor | Tinkara Klipšteter – Natakarica in zbor. Luči in tehnika: Ana Baloh in Patricija Dolenšek.

Sledile bodo ponovitve na poljanskem odru v sredo, 11. aprila, v sredo, 18. aprila, ter v četrtek, 19. aprila, vsakič ob 19.00.