festival

Antični kotiček na Nacionalnem festivalu znanosti

Nacionalni festival znanosti, ki ga pripravlja Slovenska znanstvena fundacija, bo potekal med 25. in 27. septembrom 2018 v Ljubljani. Pod skrbnim organizacijskim očesom Žive Kham Omahen bo obiskovalcem spet ponudil Antični kotiček. Letos se bo odvil na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Večna pot 113, pod naslovom »Narava, človek in eksperimenti«. Častni pokrovitelj festivala je dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani.

V središču letošnje prireditve je narava, zlasti odnos do živali in rastlin, še posebej do ogroženih vrst. S tem povezana so vprašanja o lastni ogroženosti in osebni odgovornosti, o varovanju in zaščiti vrst ter njihovega naravnega okolja. Tu so še dileme o onesnaževanju narave in odpravljanju problemov, o posledicah posegov v naravo, o razpoložljivih virih in o modeliranju prihodnosti. Nenazadnje je narava predmet družbenih sprememb, procesov in konfliktov. Festival bo v posebni sekciji raziskoval vprašanja, ki si jih je s tem v zvezi postavljala antika.

Vrsta dogodkov bo udeležence pritegnila s predstavitvami eksperimentov, tako naravoslovnih kot umetniških v povezavi z znanostjo in sodobnimi tehnologijami. Pomembne bodo razlage, pa tudi postavljanje vprašanj in skupno iskanje odgovorov. Festival bo tri dni, od torka, 25. septembra, do vključno četrtka, 27. septembra, predstavljal osrednjo nacionalno areno za razmišljanje mladih o znanosti. Za znanstvenike, umetnike, učitelje, novinarje in druge bo izziv, na katerega se bo potrebno odzvati.

Antika na letošnjem festivalu

Torek, 25. september 2018
12–13: Rimsko pravo (prof. dr. Janez Kranjc)

Sreda, 26. september 2018
9–11: Antična medicina (mag. Nataša Gaši)
11–13: Corpus humanum (Polonca Zupančič)
13–14: Antični odnos do stvarstva in bivanja (dr. Dragica Fabjan Andritsakos)
&
9–11: Antična epigrafika (dr. Anja Ragolič)
11–12: Antični izumi (Dejan Češarek)

Četrtek, 27. september 2018
9–11: Antična medicina (mag. Nataša Gaši)
11–13: Rimska vojska (Miha Franca)
13−13.30: Claustra (Jure Kusetič, dr. Edisa Lozić)
&
9–11: Grščina (Maja Gril-Juvan)
11.-13: Latinščina (dr. Bojana Tomc)

Na povezavi si lahko podrobneje ogledate program festivala, časovni razpored, seznam predavalnic ter Knjigo povzetkov”. Kontaktna oseba za več podatkov o festivalu je predsednik uprave in direktor Slovenske znanstvene fundacije dr. Edvard Kobal (edvard.kobal@gmail.com).