Epidaver

Poletna šola klasičnih jezikov Epidaver-Navplio-Arkadija 2019

Poletno šolo organizira Društvo za antične in humanistične študije (DAHŠ) Slovenije v sodelovanju z Oddelkom za klasično filologijo ter Oddelkom za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Namenjena je dijakom splošnih in klasičnih gimnazij iz Slovenije in zamejstva, ki jih zanimata latinski in grški jezik in kultura, ter njihovim profesorjem. Trajala bo od 22. do 30. junija 2019.

Letošnja poletna šola klasičnih jezikov se bo tako kot lanska osredotočila na Peloponez. Bivali bomo v kraju Iria med Navpliom, prvo prestolnico moderne grške države, in antičnim Epidavrom. Od tod se bomo podali na oglede arheoloških najdišč in muzejev v Mikenah, Epidavru, Navpliu in v gorski Arkadiji. V Vasah, na nadmorski višini 1130 metrov, bomo imeli priložnost videti eno najbolje ohranjenih antičnih svetišč. Poletna šola se bo zaključila z ogledom predstave Oresteja v antičnem gledališču v Epidavru, kjer se vsako leto konec junija pričenja gledališki festival (greekfestival.gr; predstave praviloma spremlja angleški prevod).

Osrednji del poletne šole bo potekal v obmorskem hotelu Junior v Irii (www.juniorhotel.gr). Dijaki se bodo na poletni šoli učili – po lastni izbiri – latinskega, starogrškega ali novogrškega jezika. Poleg jezikovnega pouka, predavanj in vodenih ogledov bo organizirana tudi šola pesniške interpretacije z Branetom Senegačnikom; glasbena delavnica in »frontisterion« z Borisom Šinigojem; ter slikarska, mitološka, jezikoslovna, digitalna in arheološka delavnica, s profesorji in raziskovalci klasičnih jezikov, književnosti in kulture z Univerze v Ljubljani ter s klasičnih in splošnih gimnazij.

Profesorjem, ki se bodo udeležili poletne šole, bo Filozofska fakulteta UL izdala potrdilo v skladu z zadnjim odstavkom 19. člena Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Plačilo

Kandidati, ki bodo sprejeti na poletno šolo, bodo naprošeni, da do 10. aprila 2019 na račun Društva za antične in humanistične študije Slovenije, Aškerčeva 2, vplačajo prvi obrok v znesku 230 evrov (ki okvirno ustreza stroškom bivanja, prehrane in avtobusnih prevozov v Grčiji). Številka računa je SI56 0201 0009 2240 176 (pri NLB). Kot namen pri plačilu se izbere kratica OTHR in doda »Peloponez«. Do 20. maja 2019 bo treba poravnati še drugi obrok plačila, ki bo znašal od 170 do 220 evrov (odvisno od višine sredstev, pridobljenih na javnih razpisih). O podrobnostih v zvezi s plačilom bodo udeleženci obveščeni hkrati z obvestilom o sprejemu (do 20. marca 2019).

Program

Program je na voljo na tej povezavi. Prijavnico z izpolnjenimi podatki vrnite Andreji Inkret, Oddelek za klasično filologijo, Aškerčeva 2, SI-1000 Ljubljana, s pripisom »Poletna šola klasičnih jezikov Arkadija-Atene 2018«, lahko tudi skenirano po elektronski pošti na naslov jerneja.kavcic@guest.arnes ali andreja.inkret@gmail.com. Prijavite se lahko tudi s pomočjo obrazca na tej spletni strani. Organizatorji bodo veseli tudi vaših morebitnih vprašanj.

Prijava