šola

Poletna šola klasičnih jezikov Epidaver-Navplio-Arkadija 2019

Letošnja, že četrta, poletna šola klasičnih jezikov je potekala med 22. in 30. junijem 2019 na Peloponezu. Pripravili so jo Oddelka za klasično filologijo in zgodovino FF UL ter Društvo za antične in humanistične študije Slovenije. Poletna šola je bila do sedaj najštevilčnejša. Udeležilo se je je 36 dijakov slovenskih klasičnih in splošnih gimnazij ter 13 spremljevalcev – študentov in profesorjev. Tako kot lani se je osredotočila na Peloponez.

Udeleženci so bivali v obmorskem kraju Iria med Navpliom in Epidavrom, zato je bil del prostega časa namenjen tudi kopanju v Argolidskem zalivu. Poslušali so predavanja o antični in novogrški kulturi, zgodovini in jeziku. V manjših skupinah so se učili – po lastni izbiri – latinskega, starogrškega ali novogrškega jezika. Sodelovali so tudi v ustvarjalnih delavnicah – slikarski, jezikoslovni, mitološki, zgodovinski, filozofski, glasbeni, gledališki in arhitekturni ter v šoli pesniške interpretacije. Svoje izdelke so predstavili ob zaključku poletne šole. Ogledali so si Navplio, prvo prestolnico sodobne grške države, ter sledove, ki jih je v tem mestu pustil prvi grški predsednik Joannis Kapodistrias.

Arheologija in gledališče

Izmed antičnih najdišč so obiskali Mikene in tamkajšnji arheološki muzej. Posebej zanimiv je bil izlet v gorsko Arkadijo. Na gori Lykaion, kjer izkopavanja vodi Ameriška arheološka šola v Atenah, je udeležencem poletne šole arheološko najdišče predstavil vodja izkopavanj dr. David Gilman Romano z Univerze v Arizoni s svojimi sodelavci. Ekskurzija se je zaključila s kosilom v Stemnitsi v Gortiniji, enem od mnogih krajev na Peloponezu, ki še vedno nosijo slovansko ime.

Zadnji dan poletne šole je potekal v duhu Ajshilove Oresteje. V dopoldanskem času so se udeleženci posvetili tej edini ohranjeni antični trilogiji. Razmišljali so o njenih modernih interpretacijah, ki še danes določajo sodobno gledališče. Zvečer so se preko Navplia odpravili v antično gledališče v Epidavru, kjer se vsako leto ob koncu junija pričenja poletni festival. V njegovem okviru so si ogledali štiriurno predstavo Oresteje v izvedbi Grškega nacionalnega gledališča iz Aten.