šola latinske epigrafike

Poletna šola latinske epigrafike v Zadru 2019

Letos je v Zadru med 27. avgustom in 5. septembrom prvič potekala poletna šola latinske epigrafike. Namenjena je bila magistrskim in doktorskim študentom antične zgodovine in klasične filologije. Med petnajstimi udeleženci iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Kitajske, Nemčije in Poljske je bila tudi slovenska študentka na Oddelku za klasično filologijo FF UL, Klara Marija Keršič. Predavatelji so prišli z univerz v Avstriji, Italiji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Vsak dan, razen sobote in nedelje, je bil zastavljen zelo intenzivno. Vsako jutro je bil najprej na vrsti niz predavanj. Po kosilu je prišel čas za samostojno raziskovanje v osrednji ter v specializiranih knjižnicah Filozofske fakultete v Zadru. Popoldne so se udeleženci odpravili na teren in se v skupinah lotili analize posameznih napisov. Nivo predavanj je bil visok. Okolje je bilo kljub temu sproščeno in predavatelji vedno na voljo za vprašanja, pomisleke in dodatna pojasnila. Študenti, ki so se z epigrafiko srečali prvič, so ob koncu desetdnevne šole pridobili ogromno znanja ter novo študijsko perspektivo.

Ekskurzija in samostojna naloga

V soboto je sledila ekskurzija v Split (Salona), Podgrađe (Assuria) in Nin (Aenona). Pod strokovnim vodstvom je študentom predstavila arheološka najdišča in muzeje, kjer so lahko opravili vrsto analiz. Končna naloga je bila samostojna predstavitev enega izmed splitskih spomenikov, ki so jo pripravljali več dni s pomočjo knjižničnega gradiva. Zadnji dan so potekale predstavitve, sledilo je kosilo z podelitvijo diplom.

Klara Marija Keršič poroča, da je navezala stike z kolegi iz tujine, se prekalila v strokovnem izrazoslovju več jezikov, zavestno osmislila rimsko zgodovino in vpliv antike na področju province Dalmatia ter ozavestila vrsto navezav na spomenike, najdene na področju današnje Slovenije. Dodatno vrednost vsekakor vidi tudi v bližini morja; pogled skozi okno tamkajšnje knjižnice naredi preučevanje latinskih spomenikov skoraj idilično. Šola latinske epigrafike ji je po udeležbi in opravljeni predstavitvi prinesla tudi tri kreditne točke. Izkušnjo, ki jo je obogatila, bi priporočila vsakomur.