Oxford

V Ljubljani odslej dostop do baze Oxford Scholarly Editions Online

Baza Oxford Scholarly Editions Online velja za enega kronskih draguljev v portfelju založbe Oxford University Press. Raziskovalci izpostavljajo njeno inovativnost, njen transformativni potencial tako za raziskave kot za poučevanje. Zajema temeljne klasične avtorje od antike do renesanse, v vrhunskih izdajah s komentarji in prevodi. Ponuja torej več kot dve tisočletji intelektualne zgodovine na področju filozofije, zgodovine, religije, klasične filologije in sorodnih ved. Kritične izdaje so v samem jedru sodobne humanistike. Predstavljajo zanesljiv in zaupanja vreden primarni vir, s katerim raziskovalci lahko razlagajo temeljna besedila svojih disciplin. Baza Oxford Scholarly Editions Online ta pripomoček obogati z vsemi prednostmi spletnega dostopa. 

Za nakup se je Univerza v Ljubljani v sodelovanju z ZRC SAZU odločila v kovidnem obdobju. Iz znanih razlogov je postalo knjižnično in s tem študijsko ter pedagoško delo resnično oteženo. V projektu je pod organizacijskim vodstvom NUK sodeloval širok konzorcij različnih oddelkov Filozofske fakultete. Povezali so se oddelki za arheologijo, zgodovino, klasično filologijo, filozofijo, sociologijo in anglistiko. Pristopili sta tudi Pravna in Teološka fakulteta, skupaj z raziskovalnimi inštituti ZRC SAZU ter celo Študentskim svetom FF in Študentsko organizacijo UL. Pomagale pa so tudi zunanje organizacije, kot sta Krka in Škrabčeva ustanova.

Zbirka dramatično izboljšuje tukajšnjo raziskovalno infrastrukturo. Z njo imajo študenti v Ljubljani v pomembnem delu študija, v dostopu do temeljnih virov in njihovih komentarjev, enako izhodišče kot njihovi vrstniki na precej večjih univerzah. Njihove skozi stoletja zbrane knjižnice je seveda nemogoče nadomestiti z eno samo potezo (čeprav se v zadnjem času tudi tu dogajajo velikanski premiki). Toda to, kar danes študenti po vsem svetu dejansko uporabljajo, so digitalne baze.

Za prvi vtis

Za uvod si lahko po prijavi v Mrežnik ogledate katerega od spodnjih odlomkov: