Oglasna deska

Deska
Pomoč pri pisanju seminarskih nalog in zaključnih del

Če potrebujete pomoč pri iskanju literature za seminarsko nalogo ali zaključno delo, vam Narodna in univerzitetna knjižnica ponuja svetovanje na daljavo. Svetovanje je popolnoma brezplačno in poteka individualno. Prijavite se prek spletnega obrazca.


Nove pridobitve OHK

Konzorcij COSEC je v sodelovanju z NUK, Filozofsko fakulteto, Teološko fakulteto, Pravno fakulteto in ŠSFF pridobil trajni dostop do novih zbirk založnika Brill:

  • New Pauly Online je enciklopedični akademski informacijski vir, ki se ukvarja z obdobjem starega veka. Dopolnjujeta ga dve dodatni zbirki:
    • New Pauly Supplements Online I (Chronologies of the Ancient World; Dictionary of Greek and Latin Authors and Texts; Historical Atlas of the Ancient World; The Reception of Myth and Mythology; The Reception of Classical Literature; The History of Classical Scholarship)
    • New Pauly Supplements Online II (Figures of Antiquity and their Reception in Art, Literature and Music; The Reception of Antiquity in Renaissance Humanism; The Early Mediterranean World, 1200 – 600 BC; History and Culture of Byzantium; Byzanz)
    • Brill’s Encyclopaedia of the Neo-Latin World Online je referenčni vir, ki sledi zgodovini in širokemu kulturnemu vplivu novoveške latinščine, ki izvira iz italijanske renesanse in traja vse do moderne dobe.
    • The Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online ponuja celovit pregled in študije slovanskih jezikov.

Dostop je omogočen iz lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUKOddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.


Razpis poletnih jezikovnih tečajev FF
Vabljeni na enotedenske intenzivne poletne tečaje na spletu, pri katerih boste s pomočjo izkušenih predavateljic osvežili in nadgradili svoje znanje tujih jezikov kar od doma ali s počitnic.
Več informacij najdete na letaku in na tej povezavi.

Izvedba izpitov v juniju
V juniju se bodo v prostorih fakultete izvedli pisni izpiti iz naslednjih predmetov: Latinščina I, Latinščina II, Grščina I, Grščina II, Latinščina, intenzivni tečaj, Grščina, intenzivni tečaj in Rimska književnost in civilizacija. Izpitni roki so nespremenjeni, pri nekaterih je spremenjena le ura. Pisni izpiti bodo trajali samo eno uro. Za informacije o prostoru ter uri glejte opombo za posamezni izpitni rok pri predmetu v VIS. Vsa ostala preverjanja znanja in obvezne lektire se izvedejo pisno ali ustno na daljavo ali po dogovoru z izvajalcem. Izpitni roki ostajajo nespremenjeni. Za dodatne informacije se obrnite na oddelčno tajništvo.Razpis za tutorje in tutorke 2020/21

Zaradi COVID-19 letos informativni dan Tutorstva žal ne bo potekal v živo, kot je bila to navada v preteklih letih. A nič za to! Študij teče dalje in tudi prihodnje leto bomo na naši Filozofski fakulteti pričakali novo generacijo bruck in brucev. Ti bodo vstopili v zanje nov svet, poln izzivov in preprek. Prav ti si tista oziroma tisti, ki novi generaciji študentk in študentov lahko pomagaš pri premagovanju ovir ob vstopu v akademsko skupnost.

Se še spomniš zmede ob pogledu na urnik predavanj, zmede ob pogledu na seznam študijske literature? Ali pa izgubljenega tavanja po prostorih Filozofske fakultete, ne vedoč, kje se skriva predavalnica, ki jo tako zavzeto iščeš? Se je tudi v tvoji glavi pojavilo vprašanje, kaj je razlika med kolokvijem in izpitom? In kaj je že tista vpisna številka, o kateri vsi predavatelji neprestano govorijo?

Če se prihodnje leto odločiš postati tutorka oziroma tutor, boš lahko v pomoč pri odgovarjanju na vsa ta in še mnoga druga vprašanja, ki ti jih bodo zastavljali novi brucke in bruci. Seveda pa postati član tutorske ekipe ne pomeni le neprestanega odgovarjanja na vprašanja mlajših kolegic in kolegov. Če se prihodnje leto odločiš postati del te velike ekipe, boš spoznala oziroma spoznal tudi delovanje celotnega sistema Filozofske fakultete. Odprla se ti bodo vrata v morebitne druge oblike študentskega organiziranja (društva, študentski svet, senat …) in v različne organe fakultete. O vsem tem bomo govorili tudi na delovno-motivacijskem vikendu tutorstva, ki bo v Portorožu med 18. in 20. septembrom 2020.

V imenu Komisije za tutorstvo te zato vabim, da se prijaviš na razpis za nove tutorke in tutorje v študijskem letu 2020/2021. Ta bo odprt od 22. 4. 2020 do 3. 7. 2020. Lahko se priključiš uvajalnemu tutorstvu, tutorstvu za študente s posebnim statusom in tutorstvu za tuje študente.

Do prijave na razpis lahko dostopaš na spodnjih povezavah:
http://e‑ucenje.ff.uni-lj.si/mod/questionnaire/view.php?id=113193
http://e‑ucenje.ff.uni-lj.si/course/view.php?id=128
V primeru dodatnih vprašanj piši na naslov fftutorstvo@gmail.com.

Skupaj lahko premagamo številne ovire, če se le odločimo pomagati drug drugemu!


Štipendije Grške vlade za udeležbo na tečajih in seminarjih o novogrškem jeziku in kulturi v Grčiji

Odprt je poziv za prijave za štipendiranje tečajev in seminarjev o novogrškem jeziku in kulturi v Grčiji. Poziv in prijavnico najdete na spodnjih povezavah.

Poziv

Prijavnica


Naknadni razpis Erasmus+ za praktično usposabljanje 2019/20

Naknadni razpis Erasmus+ za praktično usposabljanje 2019/20 bo odprt do porabe sredstev oz. predvidoma 20. 7. 2020. Za študente, ki bi se želeli naknadno prijaviti, je pogoj prijave, da imajo za prakso že urejen Learning Agreement (torej že urejeno prakso pri izbranem delodajalcu). Rok prijave za študente je vsaj 15 delovnih dni pred začetkom prakse. Za prijavo je treba oddati v Mednarodno pisarno s strani oddelka potrjeno prijavnico ter že urejen Learning Agreement. Več informacij najdete na tej povezavi.


Seznam obvezne lektire 2019/2020

Seznam obvezne lektire za študijsko leto 2018/19 najdete na naslednjih povezavah: prva stopnja in druga stopnja. Poleg kolokvijev, ki so delne obveznosti pri nekaterih izpitih, morajo študenti do konca 3. letnika opraviti tudi pregledni izpit iz celotne rimske oziroma grške književnosti, ki ga je mogoče opravljati v štirih delih:

- Grška književnost: 1) arhaično obdobje (do perzijskih vojn), 2) klasično obdobje, 3) helenizem (od smrti Aleksandra Velikega do 31 pr. Kr.), 4) grška književnost v rimskem cesarstvu (od leta 31 pr. Kr. naprej).

- Rimska književnost: 1) zgodnja in srednja republika (do Sule); 2) pozna republika (od Sule do Ciceronove smrti); 3) avgustejsko obdobje (od Ciceronove smrti do vključno Ovidija); 4) obdobje cesarstva od Avgustove smrti do Kasiodorja.

Priporočljivo je, da študenti to izpitno obveznost povežejo z izpitom in izbranega poglavja latinske ali grške književnosti, ki pokriva večji del enega od štirih obdobij. Natančnejša navodila in priporočeno literaturo najdete na zgornji povezavi.


Obvestilo glede izbirnih predmetov na drugi stopnji
Študenti druge stopnje izjemoma lahko izbirajo tudi zunanje izbirne predmete iz ponudbe predmetov prvostopenjskih študijskih programov, vendar le na podlagi soglasja oddelka, pod pogojem, da tega predmeta na prvi stopnji še niso opravili. Seznam izbirnih predmetov prve stopnje in njihove vsebine so objavljeni na spletni strani FF. Več informacij o postopku najdete tu.

Pojasnilo k izboru lektire

Izbor lektire pri posameznem predmetu se ne nanaša na leto vpisa predmeta, ampak na izbor tekočega študijskega leta. Če v letu, ko je imel študent predmet vpisan, lektire ni opravil, jo mora opravljati po izboru tekočega leta, in ne po izboru, ki je veljal ob vpisu predmeta. V izogib dodatnemu opravljanju kolokvijev naj študent pred opravljanjem natančno pregleda izbor lektire za tekoče leto.


Prevedbe obveznosti za prehod s starega na bolonjski študijski program (6. 9. 2016)

Prevedbe najdete na tej povezavi. Za pojasnila in dodatne informacije se obrnite na oddelčno tajništvo.


052 Roman_Pantheon_-_dome_by_night