Piškoti

Piškoti
Politika glede piškotov

Piškoti so besedilne datoteke, ki vsebujejo majhne količine informacij. Uporablja jih večina kompleksnejših spletnih strani. Spletna stran takšno datoteko ob obisku shrani na obiskovalčevo napravo. Ta nato piškot ob vsakem naslednjem obisku pošlje nazaj na izvorno stran ali na drugo spletno stran, ki ta piškot prepozna. Piškoti so koristni, saj spletni strani omogočijo prepoznati konkretno napravo, pri delovanju strani pa imajo različne vloge. Med njimi so shranjevanje podatkov o stanju posamezne strani, denimo izbira jezika, pa pomoč pri zbiranju podatkov o navadah spletnih uporabnikov, denimo število obiskov, uporabniku zanimiva vsebina itd. S piškoti skušamo izboljšati vašo uporabniško izkušnjo in oceniti, kako učinkovito je spletna stran zasnovana.

Nobeden od piškotov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani, ne zbira podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati.

Upoštevajte, da se z nadaljnjo uporabo te spletne strani z našo rabo piškotov strinjate.

Oddelek za klasično filologijo na svojih spletnih straneh uporablja programsko opremo Google Analytics. To je spletno-analitična storitev podjetja Google, ki piškote uporablja za ocenjevanje obiska spletne strani in za s tem povezano analizo – za štetje obiskovalcev, identifikacijo brskalnikov in ključnih besed, ki vodijo na mesto, ter problemov pri navigaciji. Podatki, pridobljeni s piškoti, so anonimni in se ne povezujejo z osebnimi podatki. Uporabljajo se izključno za potrebe oddelka in jih ne posredujemo tretjim osebam.

Vrste piškotov, ki jih uporabljamo, so cookie_notice_accepted (obvestilo o piškotih), _ga, _gat in _gid (orodje Google Analytics za pregled statistike spletnega mesta) ter wordfence_verifiedHuman (orodje za zaščito pred zlorabo spletne strani). Njihov čas trajanja sega od desetih minut do dveh let.

Izjava o varovanju zasebnosti in uporaba piškotov na naši spletni strani

Piškotov nikakor ne bomo uporabljali za zbiranje osebno določljivih podatkov. Pri prvem obisku spletne strani vas z obvestilom seznanimo z uporabo piškotov in z možnostjo izklopa.

Izklop piškotov za vse spletne strani

Večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškote, da sprejmete ali zavrnete le določene vrste piškotov ali si nastavite opozorilo, da stran želi shraniti piškot na vaš računalnik ali telefon. Izbrišete lahko tudi piškote, ki jih je brskalnik že shranil na vaši napravi, ali jih blokirate pri shranjevanju te informacije. To je običajno pri brskalniku mogoče najti v »Možnostih menija« v razdelku »Zasebnost«. Navodila boste v svojem brskalniku našli v meniju »Pomoč«, lahko pa obiščete tudi stran www.allaboutcookies.org, ki postopek nazorno razloži. Če boste piškote v celoti izklopili, morda katera izmed funkcionalnosti na spletni strani ne bo delovala enako učinkovito. Več o piškotih si lahko v slovenščini preberete tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca. In če imate radi okorno napravljene risanke, si lahko ogledate tole.

To informacijo vam posredujemo zaradi zavezanosti zakonodaji na področju ozaveščanja o uporabi piškotov, tako da boste razumeli, kaj in kateri so piškoti, ki jih uporabljamo, in zakaj jih uporabljamo. Upravljalec piškotov je Oddelek za klasično filologijo FF UL.

Vprašanja in pritožbe

Če imate vprašanje ali pritožbo v zvezi z našo politiko glede piškotov ali vas zanima, kako uporabljamo osebne podatke, ki jih imamo o vas, vas vabimo, da se oglasite v tajništvu.